ChatGPT en het onderwijs

Sinds de lancering van ChatGPT begin december staat de digitale wereld op zijn kop. Ben van den Burg noemde in de podcast De Technoloog, 2022 het jaar van kunstmatige intelligentie (AI) met als hoogtepunt de lancering van ChatGPT. ChatGPT is enorm populair en had binnen 6 dagen 1 miljoen gebruikers (ter vergelijking: bij de iPhone duurde dit 74 dagen) en ook in de media is er volop aandacht aan besteed. Van de eerste jubelverhalen met Alexander Klöpping tot en met allerlei filosofische en politieke vergezichten waarbij gepleit wordt om dit soort krachtige tools toch vooral aan banden te leggen. ChatGPT heeft in ieder geval veel mensen wakker geschud over de mogelijkheden die AI nu al biedt en en we zijn dit jaar van het langzaam-tijdperk in het plotseling-tijdperk terecht gekomen zoals ik in een opiniestuk in het Nederlands Dagblad van 27 december 2022 betoogde. Een van de sectoren die ruw ontwaakt is, is het onderwijs en daar is men momenteel druk bezig om zich te bezinnen hoe ze met deze ontwikkelingen om moeten gaan en een vraag die op Twitter aan mij gesteld werd hoe je als docent hier mee om zou moeten gaan, heeft mij besloten deze blog te schrijven waarin ik een overzicht geef van behulpzame informatiebronnen die hierover geschreven zijn de laatste weken.


In het overzicht hieronder vind je een overzicht van alle bronnen die mij momenteel bekend zijn en ik zal dit de komende maanden updaten met nieuwe links zodra ik deze in mijn netwerk tegenkom. Mocht je zelf nog een interessante link missen schroom dan niet om deze met mij te delen.

Primair en voortgezet onderwijs

Kennisnet is een organisatie die al vroeg inzag dat er veel vragen zouden worden gesteld over ChatGPT in het onderwijs en zij hebben al enkele bruikbare bronnen beschikbaar

MBO, HBO en WO

Hierbij enkele bronnen voor het MBO, HBO en WO.

Diverse bronnen

In dit gedeelte verschillende bronnen waarin vanuit verschillende (academische) perspectieven gekeken wordt naar ChatGPT

  • ChatGPT een feest van zelfherkenning. Interessant perspectief van socioloog Siri Beerends waarin zij betoogt dat wij steeds meer op de computer gaan lijken in plaats van andersom.
  • The college essay is dead. Essay in the Atlantic die bestaande toetsvormen dood verklaart.
  • Student bouwt GPTzero, een plagiaatchecker voor ChatGPT. Artikel in Emerce en link naar GPTzero
  • Openbare scholen in New York City verbieden gebruik ChatGPT op schoolcomputers (artikel Engadget 7 januari 2023)
  • ChatGPT is the mirror of our times – interessant essay op Nautilus hoe AI ons een spiegel voorhoudt wie wij (niet) zijn als mens.
  • Docent geeft schoolopdrachten direct aan ChatGPT – De Speld ?
  • Waarom docenten ChatGPT zouden moeten omarmen – filosoof Hans Schnitzler op NPO Radio1
  • Kritische kanttekeningen bij ChatGPT – artikel op Marketingfacts! geschreven door Sander Duivestein
  • Er komt nog veel meer nieuwe AI software aan – overzichtsartikel van Laurens Verhagen in de Volkskrant van 4 februari
  • We dreigen met zijn allen dommer te worden – artikel uit Belgisch magazine Knack
  • ‘ChatGPT is a data privacy nightmare’ – artikel in Ars Technica
  • ‘A categorical archive of ChatGPT failures’ – preprint van paper door Borji et al. op Arxiv